När Ska Du träffa en Läkare för en Förkylning?

No Comments

När Ska Du träffa en Läkare för en Förkylning?Förkylningar är mycket smittsamma virus infektioner i näsa och hals, och många av oss vet det elände de få — trängsel, rinnande näsa, nysning, halsont, hosta, lätt feber, och huvudvärk. Men olyckliga som de är, de flesta förkylningar är mindre sjukdomar som tenderar att gå bort inom 14 dagar, med eller utan behandling.

Spädbarn och små barn får fler förkylningar än vuxna — normalt sex till 10 år och är mer benägna att köra en feber och utsätts för kall-relaterade komplikationer som kräver läkarbesök. Barnen, tillsammans med de äldre, rökare och personer med allvarliga hälsoproblem såsom astma, hjärtsjukdom, cancer eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), tenderar att lida längre när de får förkylningar.

När Är Det Mer Än en Kall?

Om din förkylning varar mycket längre än två veckor och fortsätter att komma tillbaka, allergi, bihåleinflammation, eller några andra sekundära infektioner kan vara boven i dramat.

“Feber är en viktig signal, säger Norman Edelman, MD, senior vetenskaplig rådgivare för American Lung Association. “Förkylningar brukar inte förknippas med feber.” Vuxna med feber 102 F (39 C) eller högre och barn med en feber på 103 F (39.5 C) eller högre, bör du se en läkare, Dr. Edelman råd.

Om ditt barn är yngre än 3 månader gammal och har feber 100 F (37.8 C) eller högre, gå till läkare, säger barnläkare Carlos Lerner, VD, medicinsk chef för barns hälsa på Mattel Children ‘ s Hospital vid University of California, Los Angeles. När du är osäker, Dr Lerner råder föräldrar att ge sina läkare ett samtal: “Det är värt att få några råd över telefon, säger han.

Allvarliga Komplikationer av FörkylningAllvarliga Komplikationer av Förkylning

Förkylningar kan bära ner kroppens naturliga försvar, vilket gör dig sårbar för hälsa frågor som sträcker sig från öron-och bihåleinflammation till halsfluss, bronkit och lunginflammation. Huvudvärk, feber, och sinus smärta skulle kunna peka på en sinus-infektion som kräver behandling.

“Visst, om du har haft en förkylning eller bihåleinflammation och nu har du fått en förvärrad huvudvärk och feber, som måste ses, säger David Ross, MD, en akut medicin läkare vid Penrose-St. Francis Hälso-och sjukvården i Colorado Springs, Colorado.

Om du har symtom som stickande smärtor i bröstet, en hosta som tar upp färgat slem, feber, eller andnöd du kan ha lunginflammation och bör se din läkare. Om symtomen kom på snabbt, bör du omedelbart söka medicinsk vård, Dr. Ross säger.

Respiratory syncytial virus, eller RSV, är en gemensam respiratoriska virus som aktier symtom med en vanlig förkylning, men kan orsaka allvarliga symptom hos spädbarn, små barn och äldre vuxna. Medan de flesta människor att återhämta sig från RSV-infektion i en till två veckor, det virus är den vanligaste orsaken till bronkiolit (inflammation i de små luftvägarna i lungan) och lunginflammation hos AMERIKANSKA barn under 12 månaders ålder.

Tecken på andningsproblem hos spädbarn har fackling näsborrar, andas snabbare än vanligt, att anstränga musklerna i nacken, eller blåaktig missfärgning runt läpparna och på fingrarna. “Om du ser dessa saker, föra dem till akuten direkt,” Ross säger.

Checklistor för Kallt Symptom att Titta på

Naturligtvis, de flesta förkylningar kommer aldrig att kräva en akuten besök. Men om tecken och symptom letar tveksamt, det är värt en resa.

Enligt American Academy of Family Physicians, här är några röda flaggor för att leta efter.

Barn:

Hög feber (över 103 F), eller en feber som varar mer än 3 dagar

Symtom som varar mer än 10 dagar

 • Svårt att andas, snabb andning, eller väsande andning
 • Blåaktig hud färg
 • Öronvärk eller dränering från örat
 • Förändringar i psykiska tillstånd (till exempel att inte vakna upp, irritabilitet, eller kramper)
 • Influensa-liknande symtom att förbättra, men återvänder med feber och en ännu värre hosta
 • Försämring av kronisk sjukdom

Hos vuxna:

En hög, långvarig feber (över 102 F)En hög, långvarig feber (över 102 F)

Symtom som varar mer än 10 dagar eller bli värre istället för bättre

 • Svårt att andas eller andfåddhet
 • Smärta eller tryck i bröstet
 • Svimning eller känsla som du är på väg att svimma
 • Förvirring och desorientering
 • Svår eller ihållande kräkningar
 • Svår smärta i ansiktet eller på pannan
 • Heshet, ont i halsen, eller en hosta som inte går bort efter 10 dagar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *