Låt inte svamp spik infektioner plåga din sommar kul

No Comments

Låt inte svamp spik infektioner plåga din sommar kulOroa dig inte om en spik infektion har du gömmer tårna bort i balett pumpar i sommar. Kate Moss och Madonna är bara några av de kändisar som har kämpat med gula, sköra naglar tidigare.

Läs om vad som orsakar denna vanliga infektion och hur man bäst kan behandla det så att du stolt kan visa några välskötta naglar.

Vad är en svampspikinfektion?

Svampspikinfektioner är ganska vanliga som svampar (känd som dermatofytisk onychomycosis eller tinea unguium) kan infektera dina naglar när du har ett närliggande snitt.

De påverkar naglar, tånaglar och huden under nageln (nagelbädden). Tånagel infektioner är de vanligaste och smittsamma som de sprids i offentliga duschar.

Vad orsakar svampspikinfektioner?

Vad orsakar svampspikinfektioner?Den kränkande svampen är vanligtvis densamma som idrottarens fot. En infektion härrör från svampen som sprider sig till nagelns keratin.

Candida är en annan skyldige som kan påverka din hud och sedan spika – särskilt om nageln redan är skadad.

Personer med diabetes och psoriasis har högre risk för svampinfektioner https://se-superforma.se/onycosolve/. Liksom äldre, de med nedsatt immunförsvar och rökare.

Samhället av Kiropodister och podiatrister har tittat på andra faktorer som nära kontakt med vissa djur, sport som maratonlöpning och genetik. Men de exakta länkarna är oklara.

Vilka är symtomen?

Det första tecknet på en svampinfektion (se bilden ovan) är nageln som blir vit, gul, grön eller till och med svart. Infektionen börjar i allmänhet vid spetsen och arbetar sig ner på spikens sida mot nagelbandet.

Din spik kan bli mycket tjock, svår att trimma och smulig. Stora tånaglar är de vanligaste offren och kan vara smärtsamt att röra när tiden går.

Den omgivande huden kan utveckla en infektion så det kan vara kliande, svullen eller verkar vit och knäckt, särskilt mellan tårna.

Om infektionen lämnas obehandlad kan den utvecklas till cellulit (en infektion i de djupare skikten av huden och underliggande vävnad) eller en beninfektion.

Så det är bäst att se din läkare för en bit av din spik som ska analyseras. Kulturtester bestämmer vilken svamp som orsakar infektionen och lämplig behandling.

Hur kan svampspikinfektioner behandlas?

Hur kan svampspikinfektioner behandlas?Även om svampinfektioner inte rensar upp på egen hand, lämnas milda infektioner ofta obehandlade.

Aktuella lösningar eller tabletter används för att behandla mer pinsamma eller smärtsamma infektioner, särskilt på naglar.

Antifungal nagelfärg är mindre effektiv än behandlingar som tas genom munnen, men de är användbara om infektionen diagnostiseras tidigt. Lösningen (amorolfin och tiokonazol) appliceras enkelt och mycket säkert.

Nackdelen är att dessa lacker kan ta upp till år att arbeta och kanske inte rensa de djupare delarna av infektionen.

Antifungala tabletter som terbinafin och itrakonazol kan ordineras under en period av 6-18 månader (tånagelinfektioner tar längre tid att lösa).

Griseofulvin är ett av få läkemedel som är licensierade för användning till barn. Det absorberas bäst när det tas med feta livsmedel som mjölk.

Orala behandlingar kan orsaka biverkningar såsom huvudvärk, illamående, förlust av smak, diarré och hudallergier.

I de flesta fall kommer nageln att återgå till normal, men vissa infektioner orsakade av jäst och mögel kan vara ihållande och kräva repetitiv behandling.

Som en sista utväg kan besvärliga infektioner behandlas med en högenergilaser som förstör svampen (men det är dyrt och ofta bara tillgängligt privat).

Vilka är de naturliga alternativen?

Om du inte är angelägen om medicinering, särskilt för ditt barn, dessa enkla huskurer kan rensa upp infektionen:

Äppelcidervinäger är mildt surt och kan hjälpa till att döda bakterier. Blanda lika delar äppelcidervinäger och vatten, dra sedan nageln i lösningen i 30 minuter dagligen. Du bör märka en förbättring efter några veckor.

Tea tree oil har antiseptiska egenskaper. Blanda några droppar tea tree olja i en tesked olivolja eller kokosnötolja. Applicera på den infekterade nageln med lite bomullsull, lämna i 10 minuter och skrubba sedan försiktigt av.

Vicks Vapor Rub innehåller tymol, eukalyptusolja och kamfer-som alla anses ha svampdödande egenskaper. Tricket är att applicera gelen så att den inte gnuggar bort, så försök att täcka hela nageln medan du tittar på TV ett tag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *