kan protein hjälpa dig att gå ner i vikt?

No Comments

kan protein hjälpa dig att gå ner i vikt?protein kan hålla hungern bättre än enkla kolhydrater som de du hittar i kakor och kakor. men kan protein hjälpa dig att faktiskt gå ner i vikt eller är det allt hype?

när en vän hör att du vill gå ner i vikt, kan hon föreslå att du börjar packa mer protein på din tallrik. det är det som hjälpte henne att förlora 20 pounds, trots allt. det är också den magiska kulan din kollega svär av-hon förlorade 5 pounds i en månad genom att äta mer protein. men vad gör den egentligen? och är viktminskning egentligen bara en fråga om att lägga till fler ägg och kyckling till din dag? här är skopan om huruvida man äter mer protein kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

vad är protein?

för det första är det viktigt att veta precis vilken protein roll i kroppen är. det är en del av de tre stora makronäringsämnena-protein, fett och kolhydrater—så det är klart att detta är ett näringsämne vi behöver i överflöd. Proteinet bryts ner till aminosyror, som “är en del av immunförsvaret, signalsubstanser, hjälpa till att bygga muskelvävnad, underlätta cellulär reparation, och finns i dina gener, säger Samantha Heller, M. S., R. D. N.

när du vill gå ner i vikt kan protein spela en viktig roll. “protein bidrar till mättnad och tillfredsställelse, och det saktar ökningen av blodsockret. med tiden hjälper det dig att behålla dina energinivåer och hjälper dig att kontrollera din aptit, säger heller. när dina energinivåer inte kraschar och din aptit är nöjd, är du mindre benägna att känna att du behöver nå för dessa chokladkakor för en middagstid pick-me-up.

det kan finnas en annan x-faktor i ekvationen: motion och mycket av det. när du går ner i vikt kan det komma från både fett och muskler. men för att bli mer framgångsrik vill du minimera muskelförlust och maximera fettförlusten. motion kan hjälpa dig att göra det.

i en studie som publicerades i american journal of clinical nutrition i 2016 instruerades unga män som var på http://se-topforma.se/ kaloribegränsade dieter att äta antingen en låg-eller högproteindiet. de gjorde alla också motstånd och högintensiv intervallträning sex dagar i veckan. de i högre protein-och träningsgruppen ökade sin magra kroppsmassa och förlorade mer fett jämfört med de lägre proteinätarna. tänk på att de tittade på män-studien måste upprepas hos kvinnor – men resultaten är lovande.

“protein är en stor aktör i viktminskning, men inte en magisk kula”, tillägger dawn jackson blatner, registrerad dietist nutritionist och författare till superfood swap. inte bara tar proteinmat längre tid att smälta så att de håller dig full, “du får den extra bonusen att protein bränner mer kalorier än andra livsmedelsgrupper när det smälts”, tillägger hon. om du har problem med cravings (som den cupcake som inte kommer att sluta stirra på dig), se till att du får protein i på måltider och snacks. det är den tillfredsställelsefaktorn som kan styra ditt inre sockermonster.

kan du äta för mycket protein?kan du äta för mycket protein?

detta är inte carte blanche att äta allt du vill. ät för mycket av någonting – inklusive protein-och du kommer att gå ner i vikt. för att inte nämna det kommer att sparka ut andra hälsosamma livsmedel som du behöver.

du kanske har hört den sorgliga historien om den kvinnliga kroppsbyggaren i australien som dog efter att ha ätit för mycket protein. det här är ovanligt. (och det är viktigt att notera att hon kan ha haft ett underliggande medicinskt tillstånd, ureacykelstörning, vilket gjorde henne sårbar för att ha komplikationer från att äta mycket protein).

även om denna typ av tillstånd kan vara sällsynt, andra tillstånd som njursjukdom är inte, påpekar heller. om du har diabetes och vill gå ner i vikt kan du ha ett odiagnostiserat njurproblem som gör att organet inte kan hantera mycket protein. och medan ett högt proteinintag kan bevara muskelmassan när du går ner i vikt, kan det också påverka din insulinfunktion negativt, avslutar en studie i cellrapporter om överviktiga postmenopausala kvinnor. det är viktigt att prata med din läkare först om eventuella hälsoproblem.

förutom de potentiella riskerna, kom ihåg att du inte kan överleva på protein ensam. “proteinmat har inte alla näringsämnen vi behöver för optimal hälsa och välbefinnande”, säger blatner.

får du tillräckligt med protein?

svaret: förmodligen. så du behöver inte oroa dig för att du har ett underskott.

“amerikaner får i allmänhet mycket protein i kosten”, säger heller. där du kan fela är genom att ha en standard proteinrik middag, snarare än att sprida ut ditt intag hela dagen. det beror på att din kropp bara kan använda cirka 25 till 30 gram protein per måltid, förklarar hon. att äta mer än det går helt enkelt till spillo, så vad är meningen med att packa i mer än det?

dessutom, som en 2015 översyn påpekar, högre protein dieter-äta 25 till 30 gram protein per måltid – kan hjälpa balansera din aptit, och hjälpa dig att hålla sig till en diet bättre. och konsistens är en av de viktigaste faktorerna för att göra en diet arbete.

blatner rekommenderar att du väljer en mängd olika proteinmat varje vecka snarare än samma gamla standbys. “varje protein har olika vitaminer och mineraler utöver protein”, säger hon. att äta ett sortiment ger dig olika näringsämnen som din kropp behöver fungera bra och mår bra när du går ner i vikt.

plus, ta tillfället i akt att filial ut från det sätt du tänker på protein. det är inte bara djurkött. faktum är att heller rekommenderar att man lutar mer mot växtbaserade proteiner, som kikärter, svarta bönor, linser, edamame och nötter och frön. även korn som pasta eller quinoa innehåller protein. grönsaker har en liten mängd också.

frukost är en bra tid att fokusera på att få protein, men med traditionella plockar som toast och spannmål, kan det saknas. jämfört med en” normal protein ” frukost (13 gram protein), en lika kalori hög protein frukost (35 gram) uppmanas överviktiga tonåringar att äta färre kalorier under dagen, och ledde till mer stabila blodsockernivåer, hittade en 2015 studie av university of missouri forskare. blatner rekommenderar att äta ägg på morgonen som din proteinkälla, som avokado toast toppad med ägg.

att ha gott om protein i din frukost kan förhindra att blodsockret kraschar ett par timmar senare, säger heller. om du vanligtvis äter havregryn och frukt, tillsätt sojamjölk eller rör i mandelsmör. “detta kan hålla dig bättre till lunch så att du inte behöver ett extra midmorning mellanmål”, säger hon.

kärnpunktenkärnpunkten

“samtidigt som man får tillräckligt med protein kan du kasta vikt, överdriver det inte. det handlar om det ordet du hör hela tiden: balans. hela korn, frukt, grönsaker och friska fetter passar alla in i en viktminskning diet, säger blatner.

detta kan ta justera din tallrik för att möta rätt förhållanden, eller ett trick blatner hänvisar till som “visuell visdom.”(det är ofta lättare att göra detta snarare än att oroa sig för att räkna protein gram eller beräkna en viss procentandel av kalorier.) en fjärdedel av din tallrik är protein, en fjärdedel hela korn och en halv producerar (särskilt nonstarchy grönsaker som spenat och blomkål). tillsätt lite fett också, som avokado, nötter, frön, olivolja eller ost.

“det är en balanserad kost-låg i bearbetade livsmedel, hög i hela livsmedel—som både kommer att hjälpa till med viktminskning och öka den allmänna hälsan”, tillägger hon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *