Hur Länge Kan Du Leva Med Hjärtsvikt?

No Comments

Hur Länge Kan Du Leva Med Hjärtsvikt?En kronisk hjärtsvikt diagnos betyder inte att ditt hjärta inte längre fungerar. Det innebär att hjärtat inte pumpar blod så bra som det borde, och skulle kunna bli värre om du inte vidta åtgärder för att bromsa eller stoppa problemet.

“Hjärtsvikt är en skrämmande sikt, säger Maria Mountis, GÖRA, en personal som är kardiolog vid Avdelningen för Kardiovaskulär Medicin vid Cleveland Clinic i Ohio. Det beror på att det är angeläget att du tar itu med problemet, men det betyder inte att ditt liv är över.

Hjärtsvikt, ibland bara känd som “hjärtsvikt,” som händer när det är en minskning av blodflödet i hela kroppen på grund av att blodflödet från hjärtat har avtagit. Det innebär att blodet återvänder till hjärtat genom venerna backar upp, som orsakar trängsel i kroppens vävnader. Att överbelastning kan orsaka svullnad i sina anklar, ben eller magen, samt vätska i lungorna som orsakar problem med att andas.

Hjärtsvikt livslängd varierar beroende på graden av hjärtsvikt, ålder och andra faktorer. Uppskattningar tyder på 50 procent av individer med diagnosen hjärtsvikt överleva i minst fem år, och 10 procent överleva i minst 10 år, enligt en undersökning som publiceras i augusti 2013 i tidskriften Cirkulation Forskning. Det är också viktigt att notera att över tid överlevnad har förbättrats tack vare bättre hjärtsvikt behandlingar.

Och det är därför även om hjärtsvikt har inget botemedel, att hantera sjukdomen med medicin och livsstilsförändringar kan i hög grad påverka någon prognos. Här är vad du bör veta om de olika stadier av hjärtsvikt, vad kan man förvänta sig efter en diagnos, och vad du kan göra för att leva ett långt och aktivt liv om du har tillstånd:

Stadier av hjärtsvikt

Oberoende av “scenen” av hjärtsvikt, det är en kronisk, långvarig hjärtat hälso-villkor som kan bli värre över tiden. Men ju tidigare du börjar göra förändringar i livsstil för att behandla sjukdomen, desto bättre resultat kan du förvänta dig.

Steg Ett i Detta är “pre–hjärtsvikt.” Det innebär att du riskerar att drabbas av mer allvarliga hjärtsvikt grund av att du eller någon i din familj har diabetes, högt blodtryck, för tidig kranskärlssjukdom, eller familjär historia av kardiomyopati, en sjukdom i hjärtmuskeln. “Det är dessa människor vi vill hindra från att få hjärtsvikt,” Dr. Mountis säger. Behandlingen kan innefatta att ändra din kost, titta på saltintaget, minska alkohol, ökad motion, och eventuellt ta blodtryck läkemedel eller andra läkemedel.

Stadium B Denna diagnos är också tidigt i förloppet. Det innebär att du redan har vissa ändringar i hjärtat som kan leda till hjärtsvikt. Ditt hjärta hälsa kan äventyras på grund av blodtryck, men du behöver inte ha klassiska symptom på hjärtsvikt, men ändå. Dessa människor vanligtvis kan ha haft en tidigare hjärtinfarkt eller har de några hjärtklaffssjukdom, Mountis säger. Behandlingar kan inkludera dem från scenen, så bra som möjligt kirurgi eller ingrepp som behandling för koronar blockering, hjärtattack, eller ventil sjukdom.

Etapp C Individer i detta skede har fått diagnosen hjärtsvikt, och för närvarande har eller tidigare har haft tecken och symtom på sjukdomen, inklusive andnöd, oförmåga att utöva, svullnad av benen, eller vaknar andfådd efter att ha legat ner.

“Det är dessa människor, och om du kan få dem på bra regimer av medicinering, kan de ha en bra, lång livskvalitet. Vi vet medicin fungerar på denna grupp av människor,” Mountis säger. Hjärt rehabilitering kan hjälpa personer med etapp C hjärtsvikt återhämta vardagliga funktioner och hjälpa dem att leva ett längre liv och minska symtomen.

Steg D Detta är ett avancerat stadium av hjärtsvikt och dessa patienter är de sjukaste, Mountis säger. “Dessa är de människor som när jag ser dem, vi måste prata om en hjärttransplantation, mekaniskt hjälphjärta, eller end-of-life care om vi inte har något annat att erbjuda, säger hon. Patienter med detta skede av hjärtsvikt bör se en specialist för att avgöra den bästa behandlingen och vilka alternativ som står kvar på bordet. “Det är viktigt att de ser en specialist inom ett par dagar av någon som talar om för dem att de har skede D hjärtsvikt,” Mountis säger.

Söker en hjärtsvikt specialist kan presentera fler alternativ behandling för individer som diagnostiserats med något skede av hjärtsvikt, Mountis lägger till. Hon rekommenderar att föra en lista över dina frågor till utnämningen, samt en lista över dina mediciner och en stödjande familjemedlem. Ofta en familjemedlem kanske har märkt symtom på trötthet eller andfåddhet att patienten glömde, Mountis säger.

Kan Du Få Bättre Efter en Diagnos av hjärtsvikt?Kan Du Få Bättre Efter en Diagnos av hjärtsvikt?

Hjärtsvikt är en kronisk, progressiv sjukdom, vilket innebär att det blir värre med tiden och du kan inte gå tillbaka till ett mindre avancerat stadium. Men även om tillståndet inte nödvändigtvis bli bättre, vd hjärtsvikt rätt sätt kan bidra till att minska symtomen och bromsa sjukdomen.

“Jag försöker få patienter att förstå att detta inte är en dödsdom,” Mountis säger.

Mer än fem miljoner människor i landet har en diagnos av hjärtsvikt. Flera villkor kan försvaga hjärta tillräckligt för att leda till hjärtsvikt, inklusive:

Koronar hjärtsjukdom eller hjärtinfarkt

 • Högt blodtryck
 • Defekta hjärtklaffar
 • Skador på hjärtmuskeln (kardiomyopati)
 • Inflammation i hjärtmuskeln (myokardit)
 • Medfödda hjärtfel
 • Onormal hjärtrytm (hjärtarytmier)

Andra kroniska sjukdomar som diabetes, HIV, eller sköldkörtelsjukdom

Beroende på skede och svårighetsgraden av hjärtsvikt, vissa individer kan behöva mer aggressiv behandling, Mountis lägger till. “Men det är mycket möjligt att leva ett bra liv med en diagnos av hjärtsvikt.”

Att leva Med Kronisk hjärtsvikt: Vad att Förvänta sig

Ja, det finns flera livsstilsförändringar bör du ta hänsyn till om du har fått diagnosen hjärtsvikt. Men kom ihåg att din diagnos betyder inte att du nödvändigtvis sluta göra saker du älskar.

“Du är tänkt att vara utövar — promenader, cykling, simning, eller göra lätta övningar, säger Mountis. Det finns vissa aktiviteter som du bör undvika, som att skotta snö ute i kylan, kör ut i mycket varmt, fuktigt väder, eller gör tung styrketräning. Men för de flesta människor, någon typ av regelbunden fysisk aktivitet är fortfarande bra för ditt hjärta och kommer att bidra till att bromsa utvecklingen av sjukdomen. Kontrollera med din läkare om vad som är bäst för dig.

Din läkare kommer sannolikt också att föreslå kostförändringar som kan bidra till att minska svullnad i samband med hjärtsvikt och bromsa progression av sjukdomen. Sådana förändringar kan omfatta följande en låg – eller minska-salt kost, eller minska hur mycket vätska du dricker för att minska kroppens vattenhalt.

Andra livsstilsförändringar som kan bromsa utvecklingen av hjärtsvikt är:Andra livsstilsförändringar som kan bromsa utvecklingen av hjärtsvikt är:

 • Att sluta röka
 • Undvika alkohol
 • Att upprätthålla en hälsosam vikt
 • Få tillräckligt med sömn och vila
 • Kontrollera högt blodtryck
 • Minska stress

För vissa individer, läkare kan ordinera medicin, som angiotensin-converting enzyme hämmare (ACE-hämmare), angiotensin-receptor-blockerare, beta-blockerare, och aldosteron-blockerare. Andra läkemedel som kan förskrivas för att minska symtomen inkluderar diuretika, och vasodilaterande, digitalis, och anti-arytmi läkemedel.

Om du är på medicinering leder till en förbättring av symtom och din hälsa, din läkare kan råda dig att bo på dem för gott, Mountis säger, eftersom de kan bidra till att förlänga ditt liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *