3 sätt att bekämpa fotsvamp

No Comments

3 sätt att bekämpa fotsvampLåt inte namnet lura idrottare är inte de enda som plockar upp smittsamt tillstånd som kallas fotsvamp. Enligt Roy Mathews, en Vancouver-baserad fotvårdsspecialist, kommer upp till 70 procent av kanadensarna att uppleva det någon gång, vilket betyder att det är lika vanligt (om inte mer) som mjäll, vilket också orsakas av svampar.

Den skyldige bakom idrottarens fot är Trichophyton rubrum, en svamp som växer i varma, mörka, fuktiga och dåligt ventilerade miljöer och matar på det yttre döda lagret av huden. Det överförs genom direkt kontakt med en smittad person eller från att röra förorenade ytor som golv i offentliga duschar, omklädningsrum och pooler. På vintern kan det trivas: strumpor och skor (speciellt gjorda av syntetmaterial) kan fånga fukt och skapa en idealisk grogrund.

Eftersom överskott av fukt sannolikt kommer att samlas mellan tårna, det är där symtom vanligtvis uppträder, även om de också kan vara på fotsulorna. Rodnad, peeling och flaking är de första tecknen; när tillståndet fortskrider kan drabbade uppleva klåda, sticka, brinna och till och med blåsor. Lämnas obehandlad, kan tillståndet inte bara leda till en djupare svampinfektion, men kan också orsaka sekundära bakterieinfektioner i fötterna liksom andra delar av kroppen.

Om du misstänker att du har fotsvamp och har ett nedsatt immunförsvar (såsom diabetes eller AIDS), se en läkare för behandling. Du bör också få medicinsk hjälp om dina fötter är i smärta, allvarligt inflammerad eller gråt; har öppna sår; eller om en tånagel verkar förtjockad eller missfärgad. Annars “behandla något utbrott direkt med en antifungal antifungal, och använd den i två veckor rakt”, säger Mathews. Prova en av dessa lösningar för att bekämpa infektionen och lugna symtomen.

För att rensa upp infektion

För att rensa upp infektionExempel: Micatin Svampdödande Kräm, Lotrimin AF För Henne fotsvamp Grädde och Flexitol Medicinska Foot Cream

Hur de fungerar: Clotrimazol (finns i Lotrimin), mikonazol (i Micatin) och tolnaftat (i Flexitol) har alla visat sig vara effektiva vid hantering av svampinfektioner i huden. Dessa antifungala medel arbetar genom att hämma svampens förmåga att syntetisera ergosterol, en typ av sterol som bildar en väsentlig del av svampcellmembranet http://redandwhite.se/onycosolve/.

Behöver veta: använd aktuella svampdödande läkemedel två gånger dagligen på rena, torra fötter så snart symptomen uppträder och fortsätt behandlingen i två veckor. Eftersom infektionen kan spridas, se till att applicera grädden eller salvan en eller två inches (3-5 cm) bortom det drabbade området. Även om dessa behandlingar vanligtvis tolereras väl, kan mindre bränning, stickande eller, sällan, lokala allergiska reaktioner uppstå.

För att hålla fötterna torra

Exempel: Onycosolve, Dr Scholl ‘ s fotsvamp Pulver och Tinactin Super Absorberande Pulver

Hur de fungerar: dessa medicinerade pulver hjälper inte bara till att hålla fötterna torra, men behandlar också infektionen med de antifungala ingredienserna mikonazol (finns i Zeasorb) och tolnaftate (i Dr Scholls och Tinactin). “De kan vara användbara, särskilt om infektionen är våt”, säger Bryce Wong, en Vancouver-baserad apotekare.

Behöver veta :” Jag gillar medicinerade pulver för personer som har återkommande infektioner eftersom de kan användas för att förebygga, liksom behandla, problemet”, säger Mathews. Använd dem två gånger dagligen på rena, torra fötter; sätt sedan på strumpor. Undvik babypulver och pulver med mentol på idrottarens fotde är ineffektiva, och det senare kan orsaka stickningar. Som med krämer och salvor, biverkningar från medicinerade pulver är sällsynta men kan innefatta mindre brännande, stickande eller lokala allergiska reaktioner.

Att behandla symtom

Att behandla symtomHur de fungerar: Onycosolve, en lugnande och kylande fot blöt att du blandar med vatten, innehåller torkmedel aluminiumacetat och bensetoniumklorid, som tar bort fukt från huden för att minska tillväxten av svampen. Onycosolve, en annan blötläggning, innehåller borax och jodid för att lugna klåda och brinna, medan Onycosolve, en rengöringstvätt med tea tree oil, hjälper till att lindra klåda och torrhet.

Behöver veta: Undvik fotsvampar om du har brutit huden, eftersom bakterier kan spridas genom öppna sår. Eftersom dessa produkter bara behandlar symtom, använd dem i samband med medicinska krämer, salvor eller pulver. “Symtomen kan lösa så tidigt som en vecka efter att ha påbörjat antifungal behandling [som med de exempel på krämer som anges under “för att rensa upp infektion”], så att du kan sluta använda dessa symptomatiska medel vid den tiden”, säger Wong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *